Van winkel naar workshopsNa lang wikken en wegen heb ik de knoop definitief doorgehakt. Ik ga stoppen met de winkel en me meer toeleggen op het geven van workshops en cursussen. Iets wat ik in mijn hart het leukst vind om te doen. Mensen helpen met het maken van een mooi brei- of haakwerk.

Afscheid nemen van de winkel valt me best lastig. Het is toch zeven jaar mijn eigen “winkeltje” geweest. Eerst in de Kortestraat en nu nog voor even in de Wielakkerstraat. Ik zal zeker een traantje laten als ik de winkeldeur voor het laatst sluit.

En wat heb ik de afgelopen jaren mooie projecten gezien. Sommigen daarvan hebben ook in de winkel in de lijst gehangen of in de etalage gestaan: de  leeuwenkop, het ajour gebreid tafelkleed, de gehaakte draak van meer dan 60 losse delen, de kerststal. Bijzonder vond ik ook de projecten van de studenten van de Hogeschool voor de Kunsten. Die daagde mij met vragen over hun creatieve ontwerpen echt uit.

In al die jaren heb ik een trouwe groep van vaste klanten zien ontstaan. Het geeft veel voldoening om te zien dat een grote groep klanten je waardeert en regelmatig terugkomt. Die mij deelgenoot maken van hun projecten, maar ook hun uitdagingen ermee. Niets leuker om ze te helpen met hun vragen en projecten.

Het BreiKunst schaap (Wollie)

Wat misschien niet iedereen is opgevallen, is de uitdaging die het was om telkens met een mooi passende etalage te komen. Natuurlijk die met een mooie trui, sjaal of muts voor op de paspop en daar omheen geplaatst de benodigde bollen wol. Maar het leukst waren toch de etalages met een thema: de vakantie, de Airborne, de Giro (roze fiets), die voor het Sprookjes Festival (met elk jaar een ander thema). Wat was ik dan ook trots toen ik in 2017 de prijs voor mooiste etalage van Arnhem won. Dit met de etalage in Mondriaan thema in het kader van het Fashion & Design Festival.

Wat zeker wel is opgevallen, is het gekleurde schaap voor de winkel. Hoe vaak die wel niet op de foto is gezet. Velen zullen zich afvragen wat er nu met het schaap gaat gebeuren. Die laat ik op zijn oude dag op een rustig plekje bijkomen van alle aandacht. En wie weet: misschien duikt het schaap zomaar nog een keer ergens op. Op een braderie of kerstmarkt of wellicht in de vorm van een patroon.

Ik kijk zeker terug op een mooi periode in mijn leven. Maar ik verheug me aan de andere kant ook zeer, op wat er nu komen gaat. Want ik ga me meer richten op wat ik het leukste vind. Het delen van mijn kennis en ervaring over breien en haken, met mensen die hetzelfde enthousiasme voor deze hobby hebben als ik. Ook kom ik nu meer toe aan het maken van eigen ontwerpen en patronen. Maar over dat alles lees en zie je de komende maanden meer op de geheel vernieuwde website.

Louise Bijvoet